-
Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta – Koło Rybnickie z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 80 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy/miasta Rybnik, Czerwionka-Leszczyny oraz ościenne gminy.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 4,0968 ton żywności;
- 560 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 80 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 0 spotkań dla 0 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 9 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 5 uczestników
- Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
Comments