POPŻ PODPROGRAM 2021 – efekty
Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta – Koło Rybnickie z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny),
• mleczne (mleko UHT),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 57 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Rybnik, Czerwionka-Leszczyny, Orzesze, Wyry, Łaziska Górne.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 1,16 ton żywności;
o 138 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2021 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej - 1 spotkań dla 12 uczestników
• żywieniowo dietetycznych – 0 spotkań dla 0 uczestników
• kulinarnych - 0 spotkań dla 0 uczestników
• niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
• innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników
Comments